Hortensiaen er nok den mest populære plante i europæiske haver. Selvfølgelig har dette meget at gøre med blomsterstanden på denne specielle blomst. Nu om dage findes hortensiaer i alle mulige farver og mængder af blomster. En hortensia hører ikke kun til i enhver have, men er altid et aktiv for en terrasse eller altan. Hvordan passer du en hortensia? Hvornår skal man gøde en hortensia?

At pleje en hortensia er ikke særlig svært, men du bør være opmærksom på et par ting og sortere dem før plantning. God jord, rettidig beskæring og tilstrækkeligt med vand er vigtigt. Beskyttelse mod sen nattefrost er også et must, ellers risikerer du at få færre blomster efterfølgende. Du kan læse alt om gødning nedenfor. Skal du plante en hortensia, kan du gøre dette i en potte eller i jorden. Husk at planten skal have nok sol ellers blomstrer den ikke voldsomt. Hvis hortensiaen er i fuld sol, har den brug for regelmæssigt ekstra vand. Før plantning skal du altid lægge rodklumpen i en spand vand i et par minutter. På den måde kan det suge godt til sig.

Gød hortensia, hvornår og hvordan?
Hvis du vil nyde din hortensias blomsterpragt hvert år, er gødskning nødvendig. Hvornår? Gød hortensiaerne i slutningen af ​​marts eller begyndelsen af ​​april, umiddelbart efter du har beskåret planterne. Du kan vælge mellem speciel hortensiagødning eller almindelig organisk gødning. Økologisk gødning er af animalsk eller vegetabilsk oprindelse og har også tilstrækkelige næringsstoffer og sporstoffer. Tænk på tørret kogødning eller gammel staldgødning. Gødningen virker i cirka 3 måneder. Halvvejs gennem sommeren er hortensiaerne klar til en ny portion gødning. Hvis du bruger hortensiagødning, skal du kontrollere emballagen for den korrekte mængde.

Med organisk gødning vil du efterhånden få erfaring med den rigtige mængde. Glemmer du at gøde hortensiaerne om sommeren, vil du mærke det, fordi planterne kommer til at se ‘trætte’ ud. Bladene bliver derefter matgrønne eller gullige. Så skal du bruge hurtigvirkende hortensiagødning. Den indeholder meget magnesium og jern. Det er præcis, hvad planterne har savnet, hvis sommergødskningen bliver glemt. Påføring af gødning til en hortensia er også vigtig i denne periode.

Hortensia gødning
Behold hortensiaens blå farve
Mange gartnere er stolte af den lyse blå farve på deres hortensiaer. For at bevare den farve er det vigtigt ikke at bruge for meget gødning. Hvis du vil være sikker på, at den blå farve ikke er delvist tabt, er det at foretrække at vælge speciel hortensiagødning og nøje følge anvisningerne vedrørende mængden. Hvis du ikke har været i stand til at bevare den blå farve tilstrækkeligt, skal du tage skridt til næste sæson. I september drysses en håndfuld aluminiumsulfat eller potaskealun rundt om planterne. Du kan også købe en speciel ‘blue maker’, der indeholder de samme stoffer. Pas på ikke at ramme blade med disse produkter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *